top of page
  • Foto van schrijverNicole Bouwer

Ik was doodsbang...

Bijgewerkt op: 22 jun. 2020


Jaren geleden was ik met een vriendin op vakantie op Cyprus. Na een hele gezellige avond liepen we richting ons hotel. Ineens bekroop me een heel angstig gevoel. We werden gevolgd door een paar mannen. Ik zei tegen mijn vriendin dat ze moest gaan rennen. Blijkbaar was ik heel duidelijk want we hebben nog nooit zo hard gerend. We kwamen buiten adem aan bij ons hotel...

Intuïtie

Waren we echt in een gevaarlijke situatie terecht gekomen als we niet hadden gerend? Ik geloof sterk in intuïtie. Vandaag de dag nog veel meer dan destijds. Dus, ook al kan ik het niet bewijzen met feiten (gelukkig niet), ik denk het wel.

Heb jij een angst? We hebben allemaal angsten. Soms zijn we er bewust van en soms ook niet. Angsten kunnen gezond zijn, als je bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie terechtkomt (zoals de situatie die ik zojuist beschreef). Maar je kunt ook ergens bang voor zijn, terwijl de kans dat je angst werkelijkheid wordt nihil is. Dat soort angsten kunnen je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Daar weet ik alles van...

Geen echt gevaar Zo'n irreële angst is bijvoorbeeld angst voor spinnen. Zo'n klein beestje doet jou niets (althans niet de spinnen die in ons land wonen). Toch zijn er heel veel mensen die in paniek raken bij het zien van een spin. Ook ken ik mensen die bang zijn om een lift te gebruiken en desnoods tien trappen opgaan. Er zijn mensen met vliegangst. Mensen die bang zijn voor haaien. Tja, de kans dat je met een haai in aanraking komt is heeeel klein (oké behalve als je Freek Vonk heet). Allemaal voorbeelden van irreële angsten.

Een angst voor haaien is hier wel reëel. Fotograaf: Lubo Minar (Unsplash).

Mijn angst Zelf ben ik heel lang bang geweest voor... vogels. Ook een voorbeeld van een irreële angst. Het kan misschien wel niet reëel zijn, voor mij was het hartstikke echt. Natuurlijk wist ik dat meeuwen en duiven me niet gingen aanvallen. Maar op het moment dat zo'n vogel naar me toe kwam, dan gebeurde er van alles van binnen en kon ik niet meer logisch nadenken. Het enige wat ik wist is "ik moet hier weg" en dat deed ik dan ook. Tot frustratie van familie en vrienden. Zaten we daar gezellig in het Vondelpark en sprong ik weer op omdat er duiven naar ons toe kwamen.

Ik wil dit niet (meer) Ik heb er jarenlang last van gehad. Tot ik op een dag besloot "dit wil ik niet langer". Dat was vooral omdat ik het heel vervelend vond dat mijn omgeving er last van had. En ik had er zelf natuurlijk ook last van. Terrasjes pakken in de zomer heb ik altijd gezellig gevonden. Maar het was tegelijkertijd ook een marteling voor mij. Want de kans dat een duif ook gezellig een terrasje ging pikken was groot. Ik heb daarom twee hypnose sessies gedaan en mijn angst is daardoor grotendeels weg. Ik loop nu langs duiven zonder dat mijn hart een extra sprongetje maakt. Een terrasje pakken is een verademing nu. Al moet ik geen duiven onder mijn tafel hebben. Dat vind ik nog steeds niet prettig. Maar het grappige is dat dat laatst gebeurde en ik het niet eens in de gaten had. Want de vogelspotter die ik jarenlang was - en ik was een hele goede - is er niet meer. Ik zie ze nog wel, maar op een hele andere manier. Ik registreer het "ik zie een duif", maar er gaat geen alarmbel meer af. Ik zie nu ook hoe mooi vogels kunnen zijn. Dat zag ik voorheen echt niet.

Panisch Kijk ik ga niet een vogelkooi of een kippenhok in. Of vogels voeren. Dat gaat me nog steeds te ver. Denk dat dat ook een kwestie van tijd is. Ik was namelijk jarenlang bang voor vogels. Bij mij is het ontstaan toen ik een jaar of 4 was. We gingen de vogels voeren bij de buren en ze vlogen op me af en een vogel pikte me. Vanaf dat moment was ik bang voor vogels. En die angst werd met de jaren steeds groter.

De veroorzaker van mijn angst was ook een parkiet. Nu zie ik een

schattig blauw vogeltje. In de ogen van dat kleine meisje was het

een hele enge roofvogel. Foto Sharon McCutcheon (Unsplash).

Gedachtes Maar nu dus niet meer. In mijn dagelijks leven heb ik er (bijna) geen last meer van. Soms merk ik dat ik toch weer even in mijn oude patroon verval. Dan probeer ik mijn gedachtes aan te passen. Want ik weet dat die vogels mij niets gaan doen en heb inmiddels dat ook letterlijk ervaren. Tot nu toe lukt dat. Ik ben trots op mezelf. Trots dat ik mijn angst ben aangegaan. Want dat was niet makkelijk. Hoe gek het misschien ook klinkt, maar die angst had ik al jaren. Het hoorde bij mij. Ik wist niet beter. En mijn directe omgeving ook niet. Nu als ik in de stad loop met mijn zus, wil zij nog weleens de duiven wegjagen. Terwijl dat echt niet nodig meer is. hahaha.

JIJ kunt er wat aan doen!

Achteraf had ik veel eerder hulp moeten zoeken. Dat had me veel ellende, frustratie , schaamte en vooral angst bespaard. En mijn familie en vrienden hadden er ook minder last van gehad. Maar ja, dat is achteraf. Een ding realiseer ik me nu wel: je kunt altijd wat aan je angsten doen, hoe groot of klein ze ook zijn, mits jij dat zelf wilt. Want uiteindelijk ben JIJ degene die de angst in stand houdt. Niemand anders. Soms kun je dat zelf, door anders te gaan denken en je te realiseren dat het alleen maar gedachtes zijn. Soms heb je er hulp bij nodig. Ik ben voor een hypnose sessie gegaan, maar er zijn allerlei mogelijkheden. Het is afhankelijk van het soort angst en hoe groot jouw angst is.

Heb jij ook een angst? Laat jij een angst jouw leven bepalen? Belemmert het je in je dagelijkse leven? Zoals ik dat had door mijn angst voor vogels. Zonde! Mijn advies: ga hulp zoeken. Praat bijvoorbeeld met je huisarts en vraag hem of haar wat voor jou de beste aanpak is. Jouw huisarts kan met je meedenken. Misschien is een traject met een coach of een psycholoog iets voor je. Sommige mensen hebben extreme angsten of angststoornissen. Dan is gespecialiseerde hulp extra belangrijk. Ook daarin kan je huisarts je adviseren. Online vind je natuurlijk ook allerlei informatie over angsten.

Je bent niet alleen

Je bent echt niet de enige. Heel veel mensen hebben een angst. Alleen weten we het vaak niet van elkaar. Dat ik bang voor vogels was, weten ook niet veel mensen. Vanaf vandaag wel, hahaha. Maar serieus, als jij een angst hebt ga die angst dan aan en zoek de juiste hulp voor jou. Als ik het kan, dan kan jij het ook!

❤ Be Gr8


102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page