top of page
  • Foto van schrijverNicole Bouwer

Reizen, loslaten en opladen


Uren vliegen. Weg van mijn normale leven. Geen verplichtingen. Een andere cultuur. Kerken. Tempels. Prachtige stranden. Heerlijk eten. En, bijzondere ontmoetingen. Ik dompel me graag even onder in een andere wereld. Bij terugkomst zit ik weer vol energie en nieuwe ideeën. Af en toe een break, of het nu een verre reis of een weekendje weg is. Of gewoon thuis en lekker niks doen. Dat hebben we allemaal nodig. Maar, hoe vaak neem je echt de tijd voor jezelf?

Tijd voor jezelf

Even niets hoeven. Relaxen. Geen verplichtingen. Ik weet niet hoe het voor jou is, al heb ik wel een vermoede, maar mijn antwoord is: absoluut NIET voldoende. Ik probeer wel een paar keer per jaar echt weg te gaan en liefst ook naar een ander land. Ik houd van reizen, dus dat geeft mij extra energie. Tussendoor probeer ik altijd minimaal een dag(deel) per week in mijn agenda voor mezelf te blokken. En... eerlijk is eerlijk, dat is het afgelopen jaar niet altijd even goed gelukt. Maar ik blijf het proberen! ;-) Ik weet tenslotte hoe belangrijk het is. Sinds een paar weken doe ik dit weer heel bewust en dat voelt goed.

Vol energie

Vooral na een vakantie kom ik weer vol nieuwe energie thuis. Met uitzondering van Costa Rica, maar dat kwam door de ontstekingen (lees mijn vorige blog). Als ik eenmaal in dat vliegtuig zit, weg van Nederland, dan is wat er ook speelde op dat moment niet meer relevant. Ik kan er niets meer aan veranderen. Heb alles gedaan wat ik kon doen. En... ik laat het los. Door te reizen kom ik ook letterlijk 'los' van thuis en van mijn werk. Als ik niet wegga, dan ga ik door. Omdat ik mezelf inmiddels goed ken - en dat dus weet - plan ik heel bewust van dit soort momenten. Maar goed, ik kan natuurlijk niet elke maand op reis gaan (wel een leuk idee!). Dus het is belangrijk om tussen die reizen in ook rust momenten te creëren.

Ergens in de lucht. Nu kan ik loslaten. Tijd voor mezelf.

Zen in Thailand Echt weg, liefst ver, dat zorgt bij mij dus voor rust en energie. Een nieuwe plek ontdekken. Een andere cultuur. Ik heb het geluk dat ik al aardig wat van de wereld heb gezien. Al staan er ook nog heel veel landen op mijn lijstje. Zoals Australië, Argentinië en Cuba. Om er een paar te noemen (de lijst is overigens veel langer, haha). Een van de landen die ik al wat beter ken is Thailand. Ik voel me daar ontzettend op mijn gemak. De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij en ze waarderen het als je een poging doet wat Thais te praten. Dat heeft lachwekkende situaties opgeleverd. De prachtige Wats (tempels), zo indrukwekkend. De natuur, van de boeiende jungle tot prachtige stranden. Al ben ik wel wat minder van al die insecten en reptielen, maar dat neem ik op de koop toe. De monniken in oranje gewaden, die je overal tegenkomt en die een bepaalde rust uitstralen waar ik 'jaloers' op ben. En, dan heb ik het nog niet eens over het eten. Het eten is zo puur en de smaken zijn fantastisch. Ook streetfood daar is heerlijk (ik eet het liefst waar de 'locals' ook eten).

Mijn bezoek aan een Wat in Chiang Mai (Thailand). Ik pas me aan in een ander land. Aan het klimaat, aan de gebruiken (de roze sjaal draag ik normaal niet, hoor), etc.

Thuis in Californië

Ook naar een plek teruggaan waar ik me thuis voel, zoals Californië, vind ik fijn. Ik ben daar onlangs weer geweest en het was heerlijk om weer terug te zijn. Ik krijg vaak de vraag waarom ik Californië zo leuk vind. Nou, er zijn genoeg redenen. Met uitzondering van de politiek! Ik zal er een paar met jullie delen. Wat dachten jullie van het klimaat? In oktober loop je daar nog op slippers: heerlijk! De natuur. Van indrukwekkende sequoia's en tropische palmbomen, prachtige stranden (als je geluk hebt zie je dolfijnen zwemmen) tot uitgestrekte wijngaarden in Napa Valley. De gezellige potlot party's: iedereen neemt wat te eten mee (ideaal en lekker). De gastvrijheid: ik ben in al die jaren op heel wat feestjes geweest zonder dat ik de gastheer/vrouw kende ('a friend of a friend is always welcome'). En, je zou het misschien niet denken, het eten: er zijn allerlei verschillende multiculti eetmogelijkheden. Dan heb ik het dus niet over de hamburgers (al moet ik bekennen dat die ook lekker waren haha). En gewoon de relaxte 'vibe' die er hangt. Last but not least, mijn lieve vrienden die daar wonen (zo fijn om quality time met ze door te brengen als ik daar weer eens ben).

Samen met Marieke, een van mijn beste vriendinnen die in LA woont.

Samen met mij BFF Marieke tijdens een 'potlot party' in LA.

Druk is geen excuus Mmm, mijn blog begint een beetje op een reisblog te lijken. ;-) Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat ik van reizen houd en daar veel energie van krijg. Natuurlijk kunnen de meeste mensen niet tien keer per jaar op vakantie gaan (ik ook niet). Maar je kunt wel op andere manieren tijd voor jezelf vrij maken. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Correctie: het kan wel, maar het is niet goed voor je. Dat weet ik. En jij weet dat ook... Dus claim tijd voor jezelf. De een is daar heel goed in en de ander juist niet. Ik behoor zelf tot die laatste categorie. Al ben ik er de afgelopen jaren wel beter in geworden. Kun je nagaan hoe het eerst was, hahaha. Dus ook ik heb daar nog steeds wat in te leren. Ik hoor geregeld van anderen: "Tijd voor mezelf plannen? Daar heb ik nu geen tijd voor, ik ben veel te druk". Maar juist als je veel op je bord hebt, dan is het extra belangrijk om momenten in te plannen voor jezelf. Om even tot rust te komen. Niet continu maar door te gaan. Je hoofd leeg te maken. Door dat wel te doen krijg je juist nieuwe ideeën en ben je vaak zelfs efficiënter en productiever.

Hoe dan? Makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar hoe doe je dat dan? Ik heb in eerdere blogs al wel eens wat voorbeelden van mezelf gedeeld. Een daarvan is letterlijk me-time in je agenda blokken. Zorg dat je een avondje helemaal niets hebt en kijk een film of je favoriete tv-serie of lees een boek. Nog beter: blok een hele dag. Een zondag zonder verplichtingen, lekker in je jogging en doen waar jij zin in hebt (dus geen wasladingen wegwerken, of kasten opruimen of andere klusjes). Ook kun je mensen om je heen vragen jou erop te wijzen als je te veel doordendert (ik heb mensen in mijn omgeving die mij daar op wijzen, ongevraagd haha, en dat helpt). Kijk kritisch naar je agenda: moet je echt overal naar toe? Zeg ook eens 'nee' tegen uitnodigingen. Vooral die uitnodigingen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt maar waarvan je vindt dat je er wel naar toe 'hoort' te gaan. Plan je sportles ook daadwerkelijk in je agenda. Weet je van jezelf dat je een stok achter de deur nodig hebt, spreek dan met iemand af om samen te gaan sporten. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer manieren. Het gaat erom dat je de dingen doet die JOU energie en rust geven en die jij leuk vindt om te doen. Dus geen excuses, gewoon doen! Goed voor jezelf zorgen is uiteindelijk goed voor jou en je omgeving...

❤ Be Gr8

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page